Jablčný koláč z lineckého cesta s karamelizovanými jablkami
Ingrediencie
Cesto
185 g hladkej múky
60 g práškového cukru
125 g masla (hera)
1 vajce
Mrvenička
50 g polohrubej múky
50 g krupicového cukru
25 g masla
Ďalšie
1 kg olúpaných jabĺk
vanilkový cukor
150 g krupicového cukru
škorica, badián
Postup
Z lineckého cesta vyvaľkáme plát o priemere 30 cm. Vložíme do formy na koláč s priemerom 25 cm, vymazanej a vyloženej papierom na pečenie. Cesto prepichneme vidličkou a predpečieme na 200 °C asi 10 minút.
Polovicu jabĺk nakrájame na plátky a vložíme na panvicu s karamelizovaným cukrom. Pridáme vanilkový cukor, mletú škoricu a badián. Všetko varíme asi 10 minút.
Vychladnuté jablká vložíme do koláča a rozprestrieme. Zvyšné jablká nakrájame na tenké plátky a uložíme do vejára na vrstvu karamelizovaných jabĺk. Nakoniec pridáme na povrch mrveničku a pečieme pri 180 °C do zlatista.
Koláč podávame vlažný (lepšie sa krája). Môžeme doplniť vanilkovou zmrzlinou.
Autor: Josef Trochta