Jablčný koláč z lineckého cesta s karamelizovanými jablkami

IngrediencieJablčný koláč z lineckého cesta s karamelizovanými jablkami

Cesto

185 g hladkej múky

60 g práškového cukru

125 g masla (hera)

1 vajce

Mrvenička

50 g polohrubej múky

50 g krupicového cukru

25 g masla

Ďalšie

1 kg olúpaných jabĺk

vanilkový cukor

150 g krupicového cukru

škorica, badián

 

Postup

Z lineckého cesta vyvaľkáme plát o priemere 30 cm. Vložíme do formy na koláč s priemerom 25 cm, vymazanej a vyloženej papierom na pečenie. Cesto prepichneme vidličkou a predpečieme na 200 °C asi 10 minút.

Polovicu jabĺk nakrájame na plátky a vložíme na panvicu s karamelizovaným cukrom. Pridáme vanilkový cukor, mletú škoricu a badián. Všetko varíme asi 10 minút.

Vychladnuté jablká vložíme do koláča a rozprestrieme. Zvyšné jablká nakrájame na tenké plátky a uložíme do vejára na vrstvu karamelizovaných jabĺk. Nakoniec pridáme na povrch mrveničku a pečieme pri 180 °C do zlatista.

Koláč podávame vlažný (lepšie sa krája). Môžeme doplniť vanilkovou zmrzlinou.

Autor: Josef Trochta

späť na všetky recepty...